Çay Hakkında İlginç Bilgiler
Çay… Türk insanın vazgeçilmezi, ne yaparsak yapalım konuyu bir şekilde ‘’hadi çay içelim’’e bağladığımız mucizevi içecek. Çay tarihi 5000 yıllık mazisiyle asırlar öncesine dayanır ve günümüzde üretim ve tüketim oranı artmaya devam eden bir mutluluk kaynağı olarak hayatımızın her anında yerini alır. Saymakla bitiremediğimiz çay çeşitleri kimi zaman sohbetlerimize keyif, kimi zaman ise yaşadığımız duygu seline bir arkadaş olur. Açığı, demlisi, tavşan kanı, paşa kıvamı…
Hopadan Çay 13 farklı çay çeşidi ile lezzetli, bereketli ve taze çay üreterek bu keyfimizin her anına eşlik ediyor.
Peki bilinen lezzet çizgisi ve içilmesi dışında çayın faydaları ve diğer alanlardaki kullanımını duymaya hazır mısınız?
Çay nasıl ortaya çıktı?
Bir efsaneye göre çay, İkinci Çin İmparatoru Shen-Nung tarafından, M.Ö. 2737 yılında rüzgâr nedeniyle uçan çay bitkisi yapraklarının tesadüf eseri kaynamakta olan suya düşmesi sonucunda bulunmuştur.
Peki Poşet Çay nasıl bulundu?
100 yıl önce New Yorklu kahve tüccarı Thomas Sullivan çay ticaretine giriştiğinde işler iyi gitmez ve tasarruf yapmak zorunda hisseder. Tanıtım amacıyla küçük ipek poşetler içinde alıcılara çay gönderir. Alıcılar poşetleri kesip içindeki çayı demliğe koymak yerine poşeti olduğu gibi atarlar. Çay bu haliyle çok tutar ve kitleler poşet çayı beklenmedik bir şekilde benimser.
Bergamotlu çay, rivayete göre Hindistan’dan İngiltere’ye aynı gemide taşınan bergamot ve çayın yanlışlıkla birbirine karışmasıyla ortaya çıktı. Karışan çaylar halka dağıtalarak ziyan olmasının önüne geçildi ancak bu karışım o kadar beğenildi ki bergamotlu çay olarak raflarda yerini aldı.
Soğuk Çay ise;
Amerika’da yaz aylarında çaya talep olmaz. Ticaret adamı Blechynden çayı soğuk olarak satmaya karar verir. Buzlu çay fikri böyle doğar. Günümüzde Amerika kıtasında içilen çayın %85’i soğuk çaydır.
Çayın Bilinmeyen Faydaları
Çayın içindeki tanin maddesinin pıhtılaştırma özelliği vardır. Diğer bir deyişle çay kanamayı durdurur.
Siyah çayın içinde bulunan tanik asidin siğillere iyi geldiği düşünülüyor.
Araştırmalara göre, siyah çayın çürük oluşumuna engel olduğu ve ağız sağlığını koruduğu ortaya çıkmıştır.
2009 yılında yapılan bir çalışma, günde 3 fincan çay içen insanların felç ve inme riski yaşamasının daha düşük olduğunu ortaya koydu.
Çayın içinde bulunan antioksidanlar yumurtalık kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünü önlemeye yardımcı oluyor.
Kullandığınız çay poşetlerini biriktirip bir süre dinlendirerek ve hafif nemlendirerek bitkilerinizin toprağında doğal gübre olarak kullanabilirsiniz.
Çayın Diğer Alanlarda Kullanımı
Çay bitkisi, yaprakları hasat edilmez ise daha da büyüyerek 16 metrelik çay ağacı olur ve bu ağaçtan birçok derde şifa olan çay ağacı yağı elde edilir.
Çay Kolonyası ise hoş kokusu, ferahlatıcılığı ve antibakteriyel olma özelliğiyle son yıllarda vazgeçilmez bir ürün olarak göze çarpıyor.
Hopadan Çay, beyaz, yeşil ve siyah çay kolonyası olmak üzere 3 çeşit kolonya üreterek çayın her alanında hizmet vermeyi sürdürüyor.